torsdag, maj 17, 2012

Ledig dag...


Grattis Norge på nationaldagen!

Norges nationaldag har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814 och det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sen dess firar Norge sin nationaldag med pompa och ståt, 17 mai-tåg och Ja, vi elsker detta landet. På Skansen samlas det tåg som avtågar från Kungsträdgården.
Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. 
Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Flera traditionella sånger sjungs den 17 maj, bland annat nationalsången Ja, vi elsker dette landet och det som för många norrmän blivit en andra inofficiell nationalsång Norge i Rødt, hvitt og blått.

Det är också Kristi himmelsfärdsdagen idag...



Kristi himmelsfärd eller Kristi flygare som dagen kallas i vissa delar av landet infaller varje år 40 dagar efter påskdagen. Dagen firas till minne av Jesus då det är den dag som han enligt Bibeln färdades från Jorden upp till himlen. I Sverige är Kristi himmelsfärd en helgdag och därför röd dag i almanackan, samma dag firas även folknykterhetens dag. Många av de helgdagar vi har i Sverige är helgdagar just på grund av att de är kristna högtider. Kristi himmelsfärd har firats i världen sedan 300-talet och infaller alltid på en Torsdag.
Dagen infaller tidigast den 30 april och senast den 3 juni varje år.
Helgdagen infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet. Sedan 1924 firas dagen också som folknykterhetensdag.

Folknykterhetensdag.

Folknykterhetens dag, till slutet av 1940-talet kallad Nykterhetsfolkets dag, är en temadag som sedan 1925 firas på Kristi himmelfärdsdag runt om i Sverige, bland annat på Skansen i Stockholm.[1] Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund.
Den 20maj 1982 firade man med att centerpartisten Torsten Bengtsson ville införa "alkoholskadeavgift".Den 31maj 1984 firade man med att fördöma alkoholdrickandet i TV-program, och folkpartisten Erik Eriksson talade i Hudiksvall om att den största nyktethetsreformen under 1980-talet skulle vara om alla föräldrar avstod alkohol, då han trodde mer på personliga föredömen för barnen än någon annan reform.
Sedan 2003 firas Folknykterhetens vecka av olika nykterhetsorganisationer inom SLAN. Man har alltså utvidgat den ursprungliga traditionen till en hel vecka fylld med arrangemang över hela landet.
2008 sammanföll Folknykterhetens dag, för första gången någonsin, med Första Maj.

Bild:  nykterhetsrörelsen arkiv.

Ha en bra dag själv ska jag jobba imorgon.








Inga kommentarer: